Woman receiving botox injection in clinic
Botox behandelingen

Wat is Botox?

Botox injecties staan ​​vooral bekend om hun vermogen om rimpels in het gezicht te minimaliseren. Ze worden ook gebruikt voor de behandeling van problemen zoals cervicale dystonie (nekkrampen), hyperhidrose (overmatig zweten), een overactieve blaas en een lui oog. Botox-injecties kunnen mogelijk gunstig zijn bij het voorkomen van chronische migraine.

Botox behandelingen stoppen tijdelijk de beweging van een spier door een toxine te injecteren dat onobotulinumtoxineA wordt genoemd. De bacterie die botulisme veroorzaakt, een soort voedselvergiftiging, produceert dit gif.

Botulinetoxine werd voor het eerst gebruikt in Botox. AbbotulinumtoxinA (Dysport), rimabotulinumtoxinB (Myobloc) en incobotulinumtoxinA zijn momenteel beschikbaar (Xeomin). Ze zijn niet uitwisselbaar omdat ze iets anders zijn, vooral als het gaat om dosiseenheden.

Waarom wordt het op deze manier gedaan?

Botox behandelingen werken door het blokkeren van chemische signalen van neuronen die ervoor zorgen dat spieren samentrekken. De meest typische toepassing van deze injecties is om de gezichtsspieren die plooien in het voorhoofd en rond de ogen veroorzaken gedurende een korte periode te ontspannen. Botox-injecties worden ook gebruikt om ziekten te behandelen die het vermogen van het lichaam om te opereren aantasten. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Cervicale dystonie is een aandoening die de nek aantast. Je nekspieren trekken onwillekeurig samen in deze pijnlijke toestand, waardoor je hoofd draait of in een onaangename houding verandert.
 • Ik heb een lui oog. Een onbalans in de spieren die de oogpositie regelen, is de meest voorkomende oorzaak van een lui oog.
 • Samentrekkingen van de spieren. Cerebrale parese kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat uw ledematen naar uw centrum trekken. Onder bepaalde omstandigheden kunnen botox-injecties worden gebruikt om deze vernauwde spieren te ontspannen.
 • Hyperhidrose. Overmatige transpiratie treedt zelfs op als de temperatuur niet hoog is en u zich in dit scenario niet inspant.
 • Migrainehoofdpijn is een veelvoorkomende aandoening Botox-injecties kunnen helpen de hoofdpijnfrequentie te verlagen als u krijgt meer dan 15 dagen per maand migraine.
 • Blaasfunctie Een overactieve blaas kan ook urine-incontinentie veroorzaken, waarbij Botox-injecties kunnen helpen.
 • Twitches van de ogen. Botox-injecties kunnen helpen om spiertrekkingen of contractuur rond de ogen te verminderen.

Waar kun je een botox behandeling doen?

De beste plek om een botox injectie te ontvangen is bij een BIG geregistreerde art, zoals Drs. Samana bij Kristal Clinics in Rotterdam. De kundige artsen in deze kliniek bieden de volgende behandelingen:

Risico’s

Botox-injecties zijn relatief veilig wanneer ze worden toegediend door een gekwalificeerde arts. Hier volgen enkele van de mogelijke bijwerkingen en complicaties:

 • Op de injectieplaats kan er pijn, oedeem of blauwe plekken zijn.
 • Symptomen van griep of hoofdpijn
 • Dakerende oogleden of opgetrokken wenkbrauwen
 • Kwijlen of een scheve glimlach
 • Overmatig huilen of droge ogen